Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

De rots
Moed en vertrouwen

“Daar hang ik dan. Door mijn hoofd gaat de gedachte, hoe kom ik hier in vredesnaam weg? Ik zit tegen een dikke rots aangeplakt als een soort ster. Weider kunnen mijn benen en armen niet. Het spookt door mijn hoofd. Waarom heb ik mij laten overhalen om deze via ferrata te doen? Waarom direct de moeilijkste route en zei ik gewoon weer ‘ja’ zonder na te denken? Ik kijk naar beneden, daar stroomt de Durance. Een onwijze diepte onder mij, ik voel de spanning in mijn hele lichaam. Een prachtige kloof, TOF, maar nu even niet. Ik dreig even in paniek te raken, maar mijn gedachten helpen mij. Daar zal ik niet belanden want ik hang in ieder geval wel vast aan de dikke staalkabel. Een klein gerust gevoel gaat door mijn lichaam. Ik ben sterk genoeg. En als het mis gaat… tja dan bungel ik hier. Geen idee hoe ik hier dan weg kom. Maar hier mijn hele leven blijven, dat wordt ‘m niet. Ik raap al mijn moed bij elkaar en…. zet de volgende stap, weg van de rost…”

Moed en vertrouwen, hoe krijg je deze?
Ik hoor wel eens: ‘Daar is veel moed voor nodig, durf jij dat allemaal?’ Dat gaat over kleine dingen als alleen op reis gaan tot de meer spannende dingen zoals ik deed met mijn team, een ‘zwarte’ via ferrata route klimmen zonder dat ik ervaring had. Moed en vertrouwen helpen mij om dingen te doen die best spannend zijn of waar ik helemaal geen ervaring mee heb.

Dan ben ik buiten mijn eigen comfortzone bezig en dit helpt mij om te groeien en te ontwikkelen op heel veel verschillende vlakken. Daarmee maak ik het mogelijk dat ik mijn doelen behaal, zoals het einde halen van een via ferrata route. Dat groeien gebeurt alleen als je dié dingen doet binnen je kernwaarden, in mijn geval bijvoorbeeld avontuur, en buiten je comfortzone.

Ik hou van avontuur en uitdaging en sta altijd open voor iets nieuws. Ik had ooit al een keer een kleine klim gemaakt in een klimhal. De via ferratta lag duidelijk buiten mijn comfortzone, maar nog wel binnen mijn kernwaarde. Zit je daar op die rots, dan leer je, kom je verder en ben je bezig met een ontwikkeling die bij je past.

Buiten je comfort zone
Inmiddels doe ik steeds vaker dingen die bij mij passen en bijdragen aan mijn persoonlijke doelen waardoor ik meer en meer in vertrouwen groei. Met een duidelijk doel voor ogen ontstaan er speciale krachten in je. Extra adrenaline, energie en moed zijn nodig om door te gaan. Daardoor zijn obstakels veel minder een probleem. Ik kom wel mijn angsten en onzekerheden tegen. Maar moed en vertrouwen helpen mij om datgene te doen wat nodig is om in beweging te komen.

Moed helpt om angst te laten verdwijnen en om te zetten in vastberadenheid. Een kenmerk van moed is dat als je moedig bent je ook kwetsbaar bent. En dat kwetsbaar zijn maakt dat je volledig in het leven staat. Moed zorgt er ook voor dat je tegenstand met vol vertrouwen tegemoet ziet en dat je je niet laat verleiden om op te geven. Je leert door te zetten. Iets wat echt nodig was toen ik boven op de rots hing, een volgende stap zetten.

Hoe kun je moedig zijn?
Dat kan door ermee te spelen en te oefenen. Wil jij ook de volgende stap zetten en meer moed en vertrouwen krijgen? Doe dan eens de gratis ‘uit je comfort zone challenge’. Een leuke oefening die je zelf kunt uitvoeren. Wil je eens wat dieper over dit onderwerp sparren maak dan een afspraak met Pauline of ga mee op de SUP FLOW.